2009-02-12

Sėkla - Ona Mockienė 1923 – 2008

Rašo Guoda Giedraitytė ir Vladas Bartochevis

Dažnai vėliau ar ankščiau žmonės supranta, kad atsakymų, kurių ieškome iškilusiems gyvenimo klausimams, nerasime vadovėliuose ar tiesiog pažvelgę į dangų, tačiau atidžiai stebėdami kiekvieną kasdieninę ar nepaprastą akimirką, galime pastebėti, kaip pats likimas mums rodo kelią. Dažniausiai pagrindinį vaidmenį tokiose akimirkose atlieka žmogus... žmogus, besikalbantis su draugu autobuse ir netyčia išgirstas jų pokalbis gali būti atsakymas; žmogus, kurį matau pro savo langą linksmai bežaidžiantį su savo vaiku ir šuniuku, visiškai atsipalaidavusį, kuriame nesimato nieko daugiau nei “čia ir dabar“; žmogus, kuris sėdi prie upės ir stebi saulėlydžio spalvas; žmogus, kuris tik savo širdimi ir įsitikinimais įtakoja visą savo aplinką...


Kiekvienas žmogus yra tarsi mokytojas. Neišvengiamai įtakojame aplinkinius mažiau ar daugiau, teigiamai ar neigiamai, pakeičiame mus supančią aplinką paprasčiausiai savo buvimu. Tai žinodami turime būti atsakingi už savo veiksmus ir žodžius.


Pažvelkime į pasaulio istoriją, juk ir dabar dar kalbame apie ryškias asmenybes, kurios privertė kitus judėti į priekį, pažadino norą keistis... į gerą ar į blogą pusę: Hitler, Ayatollah Khomeini, Gandhi, Motina Teresė, t.t.


Yra daug žmonių, kurie sugeba daug ir gražiai kalbėti apie gerus dalykus, apie tai, kaip turėtume elgtis, bet klausimas yra: ar jis yra pavyzdys kažkam? Kalbėti apie gyvenimo tiesas yra jau šis tas, tačiau geri darbai yra kur kas daugiau.


Ona buvo paprastas žmogus, be ypatingos profesijos, be ypatingų žinių, ir tik laikydamasi savo įsitikinimų ir klausydama savo širdies suteikė neeilinį gėrį ir viltį daugeliui žmonių, ne vien padėdama, bet ir būdama pavyzdžiu kitiems.

Į Onos laidotuves, atsisveikinti su ja, susirinko minia žmonių. Visiems jiems Ona buvo įžymybė ir ją atmins visą savo gyvenimą.


Ona gyveno mažame miestelyje, Lietuvos Žemaitijoje. Visą savo gyvenimą padėjo žmonėms, ne dėl religinių įsitikinimų, o savaime. Jai nebuvo svarbu, žmogus turtingas ar vargšas, jam išties reikia pagalbos ar ne, jis taps geresniu ar liks koks buvęs, jai nebuvo svarbi žmogaus praeitis, nerūpėjo net jo vardas. Padėdavo visiems, kurie kreipėsi į ją, suteikdama gyvenamąją vietą, pamaitindama ar net surasdama darbą.


Ir kaip bebūtų keista, daugelis gyvenime paklydusių, beviltiškų ir nenorinčių keistis žmonių, pajutę Onos meilę, atsidavimą, matydami jos ryžtą ėmė keistis, nors to iš jų niekas nereikalavo ir neprašė. Svarbiausia tai, kad Ona taip elgėsi ne dėl garbės ar religijos, ji tiesiog tikėjo kiekvienu.


Man labai džiugu Jums pristatyt Sėklos dalyje šį žmogų, kuris elgdamasis tik pagal savo įsitikinimus ir klausydamas savo širdies paliko didelį turtą pasauliui – pavyzdį,


*P.s.: Dėkojame Guodai Giedraitytei, Onos anūkei, kuri man papasakojo jos istoriją ir labai padėjo rašyti šį tekstą.

KABLELIAI

Rašo Eduardo Mendes Barbosa, Brazilija

Man labai patiko Franko tekstas, kurį čia įdėjome praeitą savaitę, ir paaiškinsiu kodėl.


Viso pirma dėl to, kaip jis užbaigė tekstą, kur skatina idejų diskusijas ir ieškoti sprendimų. Kai aš su Vladu sugalvojome šį projektą didžiausias tikslas visada buvo „debatų stalas“, kur žmonės galėtų diskutuoti, dalintis ir ieškoti sprendimų visuomeninems gerovems. Dar tik esame pradžioje, bet manau, kad šis tekstas buvo pirmas, kuris visiškai įgyvendino ką mes norime. Dėkoju Frankui ir norėčiau, kad toliau rašytų ir taip pat diskutuotų apie kitų projekto tekstų mintis.


O apie superpopuliaciją, iš tikrujų yra problema visame pasaulyje, netgi mažuose miesteliuose, nes kuo daugiau žmonių - daugiau resursų iš aplinkos yra reikalinga. Manau sprendimas ateitų iš įvairiausių priemonių ir ilgu laiku, nes yra didžiulis darbas, tačiau reikia pradėti tuoj pat. Diktatoriaus sprendimai niekada negeri, matome kai žiūrime į istoriją. Niekada negalime pasirinkti žmones, kurie bus nužudyti visumos gerovei, kol tai nebūtų paskutinis išejimas.


Pagal tai ką sakė Frank, Olandijos mašinų skaičius gatvėse tūrėtų būti netgi žimiai geriau negul San Paulo, kur važiūoti betkokia transporto priemone per piko valanda yra kosmariškai, netgi mašina. Tai sakau, nes noriu įrodyti kaip yra sunku rasti greitą sprendimą, nes kas gali labai gerai tikti Brazilijai gali netikti Olandijai. Tai matome aiškiai su garsum Kioto Protokolu, kurio JAV, budamas didžiausias teršimo auktorius, nenori pasirašti. Visi žino, kad tai yra pasaulio gerovei, bet jiems nenaudinga, tada kaip daryti?


Negalime uždrausti žmonių tūrėti vaikų, bet galime auklėti juos, kad geriau galvotų vaiko tūrėjimo svarbą. Čia Brazilijoje matome, kad daug šeimų tūri daug vaikų dėl mažesnio įsilavinimo.

Mano nuomoneje švietimas yra pagrindinis dalykas planetos išgelbejimui, nes ne tik superpopuliacijos problemą galėtų spresti, bet ir daugybę kitų.


Kitas dalykas, kuris susiejasi su problema yra pasaulio ekonomika. Didelės pasaulinės korporacijos išnaudoja neišvystųsias šalis, kur yra daug žmonių ir ekonomikos problemos, gali tūrėti daug rankų darbo su labai mažais atliginimais. Dėl turtingų grupių interesų dažnai yra sunku politikai kažką padaryti pasaulio gerovei.


Pasaulis šiandien veikia kaip sena mašina, kurį bijo išjungti pataisimui, ir už tai vis senesniu tampa. Šiandien Jis jau serga ir jau tūrėjome būti skubiai kažką padare. Už tai manau, kad diskusijos tūrėtų kuo greičiau palikti biurokratų poperius ir išeiti į praktiką ,

_________

Rašo Mariana, Brazilija

Mažas svarstymas apie tai, ką Frank parašė apie superpopuliaciją.

Panašiai žiūriu į šią problemą kaip Frank, bet norėčiau pridurti vieną labai svarbią mintį šiai temai – ŠVIETIMAS. Galima pastebėti, kad pažangiausiose šalyse netaip reikalinga gimstamumo kontrolė, paprasčiausiai dėl to, kad žmonės turi priėjimą prie mokslų ir atsakomybės supratimą kas yra auginti vaiką, ypač šiandieną. Nelaimė yra tai, kad žmonės su mažiau galimybių neturėdami priėjimo prie švietimo, nesvarbu komunikacijos priemonių pastangų, kurios stengiasi perduoti žinias paprastiems žmonėms, jiems nepavyksta pajausti kokia didelė gali būti ta problema, kurią sukels sau ir visuomenei jei bandys kuo daugiau vaikų turėti, kad padėtų šeimai ar dėl to, kad priklauso tam tikrai religijai, kuriai nepriimtina naudoti kontraceptines priemones.

Už tai tikiu, kad būdas kontroliuoti gimstamumą kol kas yra pagerinti nemokamą švietimą vaikams, labiau jais rūpintis, nes tai yra mūsų ateitis. Nuo to tikiu, kad turėsime piliečius, kurie moka labiau kritikuoti ir reikalauti, sažiningesnius ir sąmoningesnius, kurie mokėtų tvarkyti savo gyvenimus ir visuomeninius reikalus, ne tik gimstamumo problemą.
Nesakau, kad labiau išsilavinusi visuomenė neturės problemų, bet teigiu drąsiai, kad jų skaičius būtų mažiau ,
___________

Rašo Vladas Bartochevis, Lietuva/Brazilija
Mąstydamas apie tai ką draugė Magda ir draugas Frank parašė,
Valdžios funkcija - ne riboti žmones, o padaryti sąlygas visiems gyventi harmoningai ir laimingai. Ir kuo labiau valdžia bando spręsti problemas cenzūromis, tuo labiau pažeidžia laisvės teisę.
Tačiau kaip neliesti žmonių laisvės ir tuo pačiu metu saugoti tvarką ir visuomeninę gerovę?
Žmogus yra iš tikrujų laisvas, kai visiškai supranta save ir aplinką, ir taip gali ir atsako už savo veiksmus visiškai sąmoningai. Tuomet daug problemų jau nebebus, kai visi iš tikrujų įgyvendins savo laisvę. Ir kaip visiems aišku, tam švietimas yra pagrindinė žaliava ,
___________

Rašo Dorota Skočik, Ispanija/Lenkija/Lietuva
Frankas padėjo kablelį, tai pabandysiu išreikšt savo mintis ta pačia tema. Nežinau ar kas girdejo, bet yra toks gan neįprastas projektas Voluntary Human Extinction Movement (daugiau: http://www.vhemt.org/). Aš už, mūsų jau iš tikrųjų per daug čia, rezultatai irgi gan akivaizdūs, bet... populiacijos mažinimas tai ne vienintelis sprendimas! Ekologiškas gyvenimas (kasdien, o ne tik karts nuo karto) , štai kas galėtų paverst žemę malonesne vieta gyvenimui net didesniam žmonių skaičiui. Mintis banali, bet reikia pasiryžt ją įgyvendinti. Turime pradėt daugiau galvoti prieš veikdami, o ne tada, kai jau bus per vėlu ,
___________

Rašo N‘cok Lama, Bisau Gvinėja/ Portugalija
Tiesa yra, kad Trečias Pasaulis turi didelę problemą, kai nesulaukia valdžios paramos. Blogas švietimas ir sunki padėtis priverčia daug žmonių manyti, kad turėdama daugiau vaikų turės daugiau rankų šeimos duonai.
Aš pats esu iš Trečio pasaulio šalies ir nemanau, kad iš tikrųjų yra superpopulacija, tik manau, kad nesąžiningi ir neparuošti politikai priverčia žmones jausti, kad savo šalis yra per maža ar per didelė ir nematyti savo pačios žemės resursų ,

2009-02-11

Kalbėti viltimi - antra pamoka

Esperanto - Lietuvių

Kato estas besto - Katinas yra gyvunas.
Libro estas objekto - Knyga yra daiktas.
Rozo estas floro - Roze yra gele.
Pomo estas frukto - Obuolys yra vaisius.

taisykles:
Priesaga -isto nurodo profesija arba veikla, kuria uzsiima asmuo.
Pvz. Laboristo - darbininkas
traktoristo - traktorininkas
instruisto - mokytojas

Priesaga -anto nurodo asmeni, uzsiimanti veikla, kuri nera jo profesija (yai daiktavardziai, sudaryti is veikiamosios rusies daiktavardzio dalyvio)
Pvz. Lernanto - mokinys
leganto - skaitytojas
skribanto - rasantysis