2009-02-26

Vaikai augina vaikus

Rašo Eva Gedris, Lietuva/Lenkija

Rašau mailu, dabar 24val. Aš jau lovoj o galvoje sukasi mintis.

Neseniai(neprisimenu kokioje valstybeje) tėčiu tapo 12-metis. Jo 15-metė draugė jam padovanojo dukrelę. Baugu.


Jų amžiuje svajojau apie vestuves, kuriose balta suknelė bus skaistybės simbolis. Laikai keičiasi. Vaikai greičiau užauga, tampa tėvais. Ar tiek mūsų visuomenė pasiekė ir patobulėjo. Vaikai, jaunimas praktikuojasi neturėdami nei lašo teorijos. Ką tuo metu daro tėvai, mokytojai, kunigai, žiniasklaida ir daugybė ugdytojų? Jei neklystu jau keli dešimtmečiai praėjo, kai Lietuvos mokyklose nėra dalyko "pasiruošimas šeimyniniam gyvenimui" ir matome pasekmes; 50 proc padaugėjo skyrybų, vis daugėja nepilnamečių-motinų, televizija skamba nuo naujienų apie naujagimių sumušimus, abortus. Ar tokį šeimos modelį kuria šiuolaikinė visuomenė? Ta kuri "mokosi visa gyvenimą", vadovaujasi vertybėmis, siekia igyvendinti savo gyvenimo tikslus? Mūsų civilizacijos žmonės sugeba naudotis prezervatyvais apie kuriuos marga reklamuose, bet papasakoti savo vaikams apie tai, kas galima ir ko ne, tai jau tabu. Tėvai vystymosi temas palieka mokykloms, bet ten nesugeba, nenori ar negali tinkamai paaiškinti kas kokiam amžiaus tarpsnyje yra svarbu. Gėda.


Skaistumas jau nėra vertybė, o tik išsigimimas, kurio kuo skubiau siekiama atsikratyti. Mokyklos psichologams baugu, nes nepilnamečių neštumas tampa mokyklos norma."Nei tu pirma, nei paskutinė"sako mokyklos direkcija. Kyla klausimas, ką darot kad ji būtų paskutinė? Nieko. Grįžkime prie anksčiau minėto pavyzdžio. Su vaikišku
veideliu tėvelis tapo tiek populiarus, kad dėl interviu su juo kariauja didžiausios redakcijos. Kalbama kiek savo biografija jis uždirbs. Ar tai tolerancija ar motyvacija kitiems vaikams? Juk tokio elgesio rezultatas-vaikai augina vaikus, vaikai tuokiasi ir vaikai skiriasi.
Sukurkime geresnę ateitį savo vaikams ir pradėkime su jais kalbėt jau šiandien,

Statulų visuomenė?

Rašo N'cok Lama, Bisau Gvinėja/Portugalija

Daug žmonių sako, kad visuomenė išprotejo ir yra pasimetųsi. Klausiu kas yra visuomenė, nes dažniausia paėmame vieną dalį iš visumos ir sakome, kad tai yra visa visuma. Bet visuomenė, mano nuomoneje, yra kaip kuno galva.


Aš esu tos visumos nariu, ir niekaip nesakau, kad visuomenė pasiklydo, nes kai galva pasimėta - jokio kuno nestovi, nebent jei tai yra statulo kunas. Ar gi mes esame statulais ir nieko nedarysime kol mūsų galva pasimėta?


Kaip pavyzdis - Albert Einstein; Blaize Pascal, Charles Darwin; Izack Newton; Nelson Mandela, nesutiko būti statulais, nebūkime ir mes. Netylėkime, neužmerkime akių, neuždarykime ausių, nesustokime,

Sėkla - Johann Olav Koss

Kamulis, kad supriešintume skurdą

Johnn Olav Koss gimė 1968 spalio 29 Norvegijoje. Vienas iš geriausių čiuožėjų visų laikų. 1990m. pirma karta tapo pasaulio čempionu, nuo tada laimėjo 7 pasaulio titulus ir 4 olimpinius aukso medalius. Įmušė dešimt pasaulinius rekordus.
1994m. baigia savo sportininko karjerą ir tampa UNICEF ambasaroriumi ir Tarptautinio Olimpinio Komiteto nariu.

Koss įkūrė Right To Play organizaciją, kuri naudoja sportą kaip priemonė prieš skurdą pasaulyje. Pagrindinis taikinis yra vaikai. Bandoma per sportą mokyti jiems komando darbo svarbą, valios svarbą, pagarbos sau ir kitiems svarbą, atsakomybės svarbą, žinodami, kad šių vertybių rezultatai atnešia gerovę visai bendruomenei.
Šios organizacijos projektai, kuri pagrindinė būstinė yra Kanadoje, yra įgyvendinti 23 šalyse, kaip pvz.- Čade, Etiopijoje, Gvinėjoje, Libane, Ruandoje, Tailande. Pasiekią apie 500 tūkstančių vaikų.

Labai daug sportininkų rėmia šia ideja. Vienas pavyzdis yra amerikietis čiuožėjas Joey Cheek, kuris paaukojo šiai organizacijai visą pinigų premiją už aukso medalio, 2006m. Žiemos Olimpiado.

Johnn Olav Koss papasakoja, kad pradžioje Europos, JAV, Kanados laikrasčiai ironizuodavo sakydami “jis bando atnėšti kamuolį tiems, kurie laukia maisto”. Tačiau iš tų bendruomenių narių tik girdisi teigiamus žodžius. Vienas iš jų pasakė, kad daug organizacijų ten praėjo atnėšdama miltų, kukurūzai, kiaušiniai, ir tai labai gerai, bet Right to play vienintelė, kuri atėjo maitinti žmonių dvąsią,

* Apačioje įdomus klipas apie Right To Play organizaciją:


Organizacijos adresas: http://www.righttoplay.com/site/PageServer?pagename=homepage
P.s.: antroje nuotraukoje Joey Cheek ir Johnn Olav Koss

Vladas Bartochevis

Kalbėti viltimi - trečia pamoka

Esperanto - Lietuvių

Kia demando, tia respondo. - Kos klausymas, toks ir atsakymas

Kia la vivo, tia la morto. - Koks gyvenimas, tokia ir mirtis.

Kia la arbo, tia la frukto. - Koks medis, toks ir vaisius.


-aro
Arbo - arbaro (medis - miškas)

Haro - hararo (plaukas - plaukai)

Priesaga -aro padėda sukurti daiktavardį, reiškiantį vienodų daiktų grupę.


Paruošė: Dalicija Szuszczewicz