2008-12-03

I tekstas - Pasiklydusi visuomenė?

Tarp mokytojų, dėstytojų, mokinių, studentų, tėvų jau yra normalu kalbėti apie mažą kokybę, mažą atlyginimą ir Vyriausybės nepagarbą. Nepasitenkinimas yra akvaizdus. Ir nesvarbu ar kalbame apie Lietuvą, Braziliją, Portugaliją, ar Angolą.

Yra akivaizdu, kad visos visuomenės sritys yra svarbios ir turi būti susietos. Kas įvyks ekonomikoje, tai įtakos ir sveikatą; kas bus padaryta sporte - gali paliesti ir saugumą, nes tai reiškia mažiau ar daugiau užimtumo; kas bus padaryta švietimo srityje - tas įtakos kūlturą; kas bus padaryta susisiekimo srityje - tas gali įtakoti turizmą; kas bus padaryta aplinkos srityje - tas įtakos ekonomiką ir t.t.

Tačiau yra trys sritys, kurios turėtų būti neliečiamos, kai eina kalba apie išlaidų sumažinimą, tai: Sveikatos, Saugumo(dabartis) ir Švietimo(ateitis). Ir jeigu žiūrėsime giliau, pastebėsime, kad Švietimas tūrėtų būti jų visų motina, kuriai turėtume skirti ypatingą dėmesį, nes iš jos(Švietimo srities) ateis nauji kūlturos, aplinkos, saugumo, turizmo, ekonomikos profesionalai, kurie po kelių metų susiformuos visuomenę. Tačiau dažniausiai Švietimas yra pamirštamas: normaliais laikais, arba vienas iš pirmūjų saraše: krizės metu sumažinti investicijas.

Betkokia visuomonė, kurioje nėra garbės būti mokytoju ar dėstytoju – yra pasiklydusi visuomenė,

II tekstas - Kiekvienas žmogus yra begalinis pasaulis

Kas gali įrodinėti, kad grožis yra ta modelė, arba kad grožis yra kristalo vazonas ant stalo? Ir gali paneigti, jeigu aš sakysiu, kad man grožis yra rasos lašas ant žalio lapelio?Kas gali paneigti kai aš sakau, kad yra gražios žiemos rožės, tas sniegas ant sauso krūmo?
Kas gali nustatyti, kad meilė priklauso tik jauniems ar tik suaugusiems, tik moterims ar tik vyrams, ir paneigti širdį, kuri plaka skubiai?
Kas gali pasakyti vienam žmogui, kuriam 60, 70, 80 metų, kad jis per senas sėsti ant mokyklos ar universiteto kedės ir pradėti mokytis ir paneigti jo entuziazmą?
Kas gali pasakyti, kad reikia plaukti ta pačia srovės kryptimi, nueiti per jau apibrėžtus kelius arba jausti tik tai, kas „normalu” visuomenei?

Kiekvienas žmogus yra begalinis pasaulis. Kiekvienas iš mūsų yra lyg pradžios taškas, kad iš naujo suprastų tikrovę. Ir šis faktas duoda kiekvienam iš mūsų autoritetingumą nuspręsti pačiam kada, į kur ir kaip dėti sekantį žingsnį, jau žinant, kad tai yra teisingas sprendimas, nepriklausomai nuo kito nuomonės. Taip pat yra tas faktas, kuris leidžia mums suprasti, kad kito žmogaus žingsnis yra teisingas, nepriklausomai nuo mūsų nuomonės,

Kalbėti viltimi

Lietuvių / Esperanto

11. šiandien - hodiaŭ

12. vakar - hieraŭ

13. rytoj - morgaŭ

14. savaitė - semajno

15. diena - tago