2008-11-12

Tikslas

Pirmas Kablelio tekstas, parašytas 2008 lapkričio 11 dieną:

Esame linkę padėti tašką, ne tik po to ką rašome, bet ir po to ką staigiai jautėme, po to kas netikėtai užejo į galvą, po to ką greitai žiūrėjome. O kodėl neeiti dar toliau?

Tai yra tas priežastis dėl kurio sukūrėme šitą projektą - padėti kablelį ir rašyti daugiau, matyti daugiau, mąstyti daugiau, jausti daugiau.
Kad čia mes visi galėtume sodinti ir irgi rinkti mintis ir idėjas. Vieta atidaryta visiems, kad pasidalintume mūsų mintimis, prisimindami kad paprasčiausia minčių taip kaip sudėtingiausia, apie mūsų epochos politiką arba apie šito ryto rasą, nesvarbu sudėtingumas - yra maistas, su ta pačia verte, mūsų akiračiui plėstis.

Ir kodėl tai yra svarbu? Nes taip einame link susipratimo tiek savo, tiek kitų atžvilgiu, kurie veža į tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą, į pažangą visose sferose link bendros gerovės,

Vladas Bartochevis

2008-11-11

I tekstas

"Šitos šalies galia yra ne dėl ginklų arba pinigų, o dėl savo demokratijos jėgos"
Tai buvo vienas iš pagrindinių Baracko Obamo sakynių savo pirmoje kalboje kaip naujojo JAV prezidento.
Priverčia mus mąstyti kas yra ta jėga? Gal tai yra balsas?

Keliose pasaulio vietose demokratija buvo intensiviau jaučiama rinkimų dėka, ne tik Amerikoje bet ir Lietuvoje ir Brazilijoje pavyzdžiui, neseniai buvo rinkimai.
Daugeliui žmonių, daugelyje šalių - balsavimas yra demokratijos pradžia ir pabaiga.
Bet ar tikrai įgyvendinti demokratiją yra tiktai išrinkti vieną atstovą ir pamiršti jį kažkokiame parlamente ar rūmuose?

Daugelis politikų, žinodami kad gali tikėtis žmoniu nesuinteresuotumu, vietoje to, kad panaudoti rinkimus kaip savo tribūną konkrečioms idėjoms, konkretiems tikslams arba tam kad parodytų atliktus darbus, panaudoja kaip scena originaliems ir saldiems pažadams. Ir tada iš tikrujų žmonių norai apsiriboja balsavime.

Bet ar nebūtų kitaip ten, kur išrinktam yra neleidžiama užmiršti savo atstovo statuso, arba reikalavimais arba tiesiog atidžiomis akimis?
Balsavimas yra iš tiesų didžiausias demokratijos ženklas, bet nuolatinis interesuotumas yra jos variklis,

Kablelis

Sėkla - Martin Luther King


Martin Luther King (1929 - 1968)
"Aš turiu vieną svajonę"
Tai yra garsiausias Martino Lutero Kingo sakynis, iš jo kalbos 1963 metais, iš kurios galima suprasti kas buvo šitas žmogus. Toje kalboje jis pasakė tūkstančiams žmonių savo svajonę - diena kai odos spalvos, lyties, religijos arba nuomonių diskriminacijos būtų neaktualios, ir vienintelis skiriantis kriterijus būtų charakteris.
Jis kovojo tik savo žodžiais ir savo įsitikinimu, naudodamas nesmurtinio pasipriešinimo politinę taktiką, sekdamas Mohando Gando pavyzdžiu. Taip kovojo prieš vyriausybės žmones ir teroristus, už teisingumą ir geresnę ateitį savo vaikams ir anūkams, ir visų tos kartos vaikams ir anūkams. 1964 metais buvo jauniausias gavęs Nobelio Taikos premiją.
Iki jo nužudimo 1968 metais, pamatė tik keletą savo pastangų rezultatų, tačiau svarbiausia yra tai, kad jo žodžių atgarsis pasiekia šiandieną, itakuoja ir įkvepia milionus žmonių visame pasaulyje,

Kalbėti viltimi

Pirmi žodžiai. Lietuviu - Esperanto

1. viltis - espero

2. labas - saluton

3. kaip sekasi? - kiel vi fartas?

4. viskas gerai - en orgo

5. ačių - dankon