2009-02-19

Viskas aišku ir paprasta... nėra reikalo galvoti

Rašo Kristina Gedgaudaitė, Italija/Anglija/Lietuva
Skaitau Ričardo Gavelio „Jauno žmogaus memuarus“ ir žaviuosi to meto žmonių dvasios stiprybe. Žaviuosi lygiai taip pat, kaip ir istorijomis apie sovietmečiu platinamą uždraustąją literatūrą. Iš rankų, į rankas, paslapčia, apsitrynusius nukopijuotus lapus. Man visada patiko žmonės, kurie nepasiduoda, kurie savo tikėjimą paverčia veiksmu.

Nežinau ar tiesa, bet man atrodo, kad anksčiau žmonės daugiau galvodavo, daugiau veikdavo. Gal čia tik tie, kuriuos sutinkame istorijose ir knygose? Kiti, tokie pat bevardžiai stebėtojai, kuriuos matome ir šiandien, išsitrynė iš pasaulio atminties. O gal iš tiesų, užhipnotizuoti reklamos televizoriaus ekrane, nebeturime jėgų ko nors imtis?

Pasaulį surūšiavome ir sutalpinome į prekybos centrų lentynas. Šypsena pasidaro nebeįmanoma be Colgate dantų pastos, šeimą prie stalo sukviečia tik Knor sultinio aromatas, o pokalbis su draugu galimas tik naudojantis naujausiojo modelio mobiliuoju telefonu. Viskas aišku ir paprasta. Reklama lyg žėmėlapis nurodo ko mums reikia ir kur tai gauti. Kūryba tampa nuvalkiota ir niekam nereikalinga seniena.

Laikas, pastebiu, vis dažniau ir dažniau matuojamas ne nuotykiais ar idėjomis, o pinigais. Net ir idėjos surūšiuojamos į tas, kurios apsimoka, kurios papuoš tavąjį CV, bus įvertintos, ir tas, kurios niekam nebeįdomios, nebeapsimokančios.

Norisi kažko griebtis, tik nežinau nuo kurio galo pradėti. Matau, pastebiu, kad kažkas nebegerai, bet kaip mintį paversti veiksmu nebeišmanau. Ir į galvą ateina Andriaus Mamontovo dainos žodžiai: „Nori keist pasaulį, keisk pirmiau save“. Gal šitaip,

Be ribų

Rašo Vladas Bartochevis, Brazilija/Lietuva

Pratiškai kasdien skaitome ar klausome žinias apie dar vieną žmogų, kuris nusižūdė. Ar dėl to, kad savo meilė jį paliko; ar dėl to, kad prarado darbą; ar dėl to, kad neberanda prasmės.

Pasaulis šiam žmogui baigės, už tai jau nebėra dėl ko gyventi.

Ir mums visiems yra toks pavojus kai paėmame vieną Visumos dalį ir pradėdame manyti, kad ta dalis, yra visa Visuma.


Kai žiūrime vis toliau(nedėdame taškų, o tik kablelius) žinome, kad pasaulis yra daugiau negu vienas žmogus, daugiau negu vienas santykis, negu vienas darbas, negu vienas kraštas, negu viena ideja, negu vienas tikėjimas. Kai vis žiūrime toliau su laiku suvokiame, kad nei negalėsime šio pasaulio sienų pamatyti. Ir neribotame pasaulyje nėra ribų galimybėms, negalvojame apie jokios pabaigos,

Sėkla - Aung San Suu Kyi

“Vienintelis tikras kalėjimas yra baimė. Ir vienintelė tikra laisvė yra tūrėti laisvę nebijoti”

Gimųsi 1945m., Aungo Sano dukra, kuris buvo nacionalinis herojus už Mianmaro nepriklausomybę, nužudytas kai jai dveji metai.
Ji gyveno Anglijoje ir gavo puikų įšsilavinimą.
Grižo į Mianmarą 1988m. dėl jos mamos sveikatos būklės. Ir būtent tais metais vyksta labai svarbus momentas šalies istorijai, nes po 26 metų su politikos represija ir labai sudėtinga situacija ekonomikoje, minia žmonių savaime išejo į gatves norėdama pakeitimo. Suu Kyi iškart prisijungė ir greitai tapo viena iš opozicijos lydere. Šiais pačiais metais 10 tūkstančių žmonių žūvo per valdžios represiją.

1990 militarinis režimas pirmą kartą po 30 metų organizuoja rinkimus. Suu Kyi partija laimi labai lengvai, tačiau valdžia rezultato nepripažysta ir areštuoja Suu Kyi į namų nelaisvę. O po metų ji gavo Nobelio premiją už kovos už laisvę ir žmogaus teises.

1995m. dėl tarptautinio spaudimo valdžia suteikia jai daugiau laisvės, tačiau ribuotai. Kai 2000m. ji norėjo važiūoti iš savo miesto (Rangum) į Mandalay, šalies šiaurė, vėl buvo atimta jos laisvę ir vėl nebegalėjo išeiti iš namų, ir tai iki šiol, nepaisant tarptautinių prašymų.

Daugelis Vakarų šalių ir nevaltybinių organizacijų pripažista, kad Mianmaro valdžia negerbia žmogaus teisių ir šalyje neturi nepriklausomo Juridinio organo.

Neseniai galėjome pažiūrėti žiniose apie keleta epizodų toje šalyje, kai budistų lyderiai taikai protestavo ir militariniai atsakymai buvo dažnai su dideliu smurtu.
Situacija Mianmare, šalis su daug grožių, yra liūdna politikos prasmeje ir to krašto žmonės mažai gali prieš valdžios ginklus, tik tikėtis, kad tarptautinis spaudimas būtų vis didesnis ir prisiminti Suu Kyi. Ji, vis nelaivėje namie, vis po valdžios bandymų nutildyti ją - ji vis yra Mianmaro žmonių laisvės kovos širdis,

*Čia trumpas video apie Aung San Suu Kyi