2009-11-19

Muzika

Rašo Eglė Knygauskaitė (Lietuva)

Muzika įkvepia. Švelnus rytų vėjas... Net nepagalvotum, kad smuikas taip gerai gali suprasti jausmus. Kad jis gali pakartoti keisčiausias tavo nuotaikas. Įkrenti į muziką ir pasineri į lengvai banguojančią harmoniją. Tobulai sudėtą kūrinį.


Kas yra muzika? Ar galima gyventi be muzikos? Ar galima kurti be muzikos? Ar galima išgirsti tylą muzikoje? Muzika – yra realybė, kurioje gyvename. Čia sudėta viskas ką žmogus pasiekė. Muzika lydi žmogų visą gyvenimą, nuo lopšio iki paskutinio atodūsio. Muzika yra aukščiausias kūrybos taškas, apibendrinantis visa kita ką žmogus sukūrė. Muzika kine, muzika teatre, muzika dailėje, muzika istorijoje... Tai žmogaus kūrinys, kurį galima pavadinti dievišku.


Muzika grąžina prisiminimus. Gali pajusti švelnų pirmą meilės prisilietimą, gali matyti besišypsantį artimą draugą, gali nukeliauti į lankytą šalį, muzikoje gali pajusti ką tik užplikytos kavos kvapą, gali pajausti vėsą, karštį, aistrą, nusivylimą, įkvėpimą. Muzika gali priminti judesius po širdimi to, kurio tu dar nepažįsti... ir su kuriuo niekada nebesusipažinsi... Prisikėlęs liūdesys priverčia pravirkti...


Kodėl mums mažiems motinos dainuodavo? Mums daina teikdavo nusiraminimą, poilsį, pasitenkinimą ir saugumą. Girdint ramią, lengvą muziką kūdikis lengviau užmiega.

Paauglystė nuo muzikos neatsiejama. Muzika – sustiprina emocijas, kurios paauglystės laikotarpyje būna chaotiškos. Kyla noras klausytos maištingos, chaotiškos, aštrios muzikos.

Aplankius pirmai meilei- muzika vaidina vieną iš pagrindinių vaidmenų, nes tik muzikoje dažnai galime išgirsti žodžius, gražiausiai apibūdinančius šį jausmą. Net ir nelaimingos meilės atveju gimsta muzikiniai šedevrai, sugebantys žmoguje pažadinti romantišką kančią.


Vestuvės, krikštynos, gimtadieniai, religinės šventės- neapsieinama be muzikos.

Skirtingų tautų religija žengia žingsnis į žingsnį su muzika. Giedama ir dainuojama, siekiant aukos Aukščiausiajam. Nesvarbu iš kurio pasaulio krašto, kokia odos spalva, koks išsilavinimas, kokios politinės pažiūros – muzika šalia.


Kas yra garsas sudarantis muziką? Tai tik oro vibracija tyloje. Net ne visi ją gali pajusti, išgirsti. Tačiau net ir neturintiems klausos dovanos stengiamasi padėti pajusti muziką ne ausimis, o visu kūnu per vibraciją, sukeltą ritmą. Net negirdintis žmogus gali puikiai šokti, gali jausti muziką.


Muzika yra varomasis variklis, ji mus vienija ir skiria, pykdo ir taiko, linksmina ir liūdina, nuteikia optimistiškai ar pesimistiškai, slopina ir jaudina. Muzika – tai tik viena iš daugelio meno rūšių, padedanti atskleisti žmogų kaip kūrėją. Muzika visagalė. Muzika beribė. Muziką sukūrė žmogus,