2008-11-11

I tekstas

"Šitos šalies galia yra ne dėl ginklų arba pinigų, o dėl savo demokratijos jėgos"
Tai buvo vienas iš pagrindinių Baracko Obamo sakynių savo pirmoje kalboje kaip naujojo JAV prezidento.
Priverčia mus mąstyti kas yra ta jėga? Gal tai yra balsas?

Keliose pasaulio vietose demokratija buvo intensiviau jaučiama rinkimų dėka, ne tik Amerikoje bet ir Lietuvoje ir Brazilijoje pavyzdžiui, neseniai buvo rinkimai.
Daugeliui žmonių, daugelyje šalių - balsavimas yra demokratijos pradžia ir pabaiga.
Bet ar tikrai įgyvendinti demokratiją yra tiktai išrinkti vieną atstovą ir pamiršti jį kažkokiame parlamente ar rūmuose?

Daugelis politikų, žinodami kad gali tikėtis žmoniu nesuinteresuotumu, vietoje to, kad panaudoti rinkimus kaip savo tribūną konkrečioms idėjoms, konkretiems tikslams arba tam kad parodytų atliktus darbus, panaudoja kaip scena originaliems ir saldiems pažadams. Ir tada iš tikrujų žmonių norai apsiriboja balsavime.

Bet ar nebūtų kitaip ten, kur išrinktam yra neleidžiama užmiršti savo atstovo statuso, arba reikalavimais arba tiesiog atidžiomis akimis?
Balsavimas yra iš tiesų didžiausias demokratijos ženklas, bet nuolatinis interesuotumas yra jos variklis,

Kablelis

3 komentarai:

  1. Patiko. Sakynis labai poetiškas ir reikšmingas iš Obamo, bet iš tikrujų demokratijai reikia variklio. Teorijoje šitas variklis būtų visi politikai kurie dalyvauja sistemoje-merai, parlamentarai, ministrai... šitie yra tikri tautos varikliai, tik blogai kad politikos vertybės yra labai pasikeitusios ir žmonems reikia balsuoti, eiti užsidirbti savo duoną ir dar budėti prie variklio, atdaryti jį, pažiūrėti kas darosi, ir nelaimė yra ta, kad kai to nedarome variklis sprogsta arba priverčia mašina sustoti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 'vietoje to, kad panaudoti rinkimus kaip savo tribūną konkrečioms idėjoms, konkretiems tikslams arba tam kad parodytų atliktus darbus'
    - labai daug zmoniu politikoje tokiu dalyku neturi, kad kalbetu apie juos, - nei turi ideju, nei atliktu darbu. Tikslai?... Taip! Labai daug zmoniu, dalyvaujanciu rinkimuose, turi tiksla apsirupinti padetimi ir pinigais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rinkimai negali būti demokratiški, kai skirtingos šalys turi skirtingą kiekį pinigų reklamai!!!

    Jeigu turi balsą, tai nebasuok... kam balsuoti už spastus kuriuose esi. ???

    AtsakytiPanaikinti