2009-02-26

Vaikai augina vaikus

Rašo Eva Gedris, Lietuva/Lenkija

Rašau mailu, dabar 24val. Aš jau lovoj o galvoje sukasi mintis.

Neseniai(neprisimenu kokioje valstybeje) tėčiu tapo 12-metis. Jo 15-metė draugė jam padovanojo dukrelę. Baugu.


Jų amžiuje svajojau apie vestuves, kuriose balta suknelė bus skaistybės simbolis. Laikai keičiasi. Vaikai greičiau užauga, tampa tėvais. Ar tiek mūsų visuomenė pasiekė ir patobulėjo. Vaikai, jaunimas praktikuojasi neturėdami nei lašo teorijos. Ką tuo metu daro tėvai, mokytojai, kunigai, žiniasklaida ir daugybė ugdytojų? Jei neklystu jau keli dešimtmečiai praėjo, kai Lietuvos mokyklose nėra dalyko "pasiruošimas šeimyniniam gyvenimui" ir matome pasekmes; 50 proc padaugėjo skyrybų, vis daugėja nepilnamečių-motinų, televizija skamba nuo naujienų apie naujagimių sumušimus, abortus. Ar tokį šeimos modelį kuria šiuolaikinė visuomenė? Ta kuri "mokosi visa gyvenimą", vadovaujasi vertybėmis, siekia igyvendinti savo gyvenimo tikslus? Mūsų civilizacijos žmonės sugeba naudotis prezervatyvais apie kuriuos marga reklamuose, bet papasakoti savo vaikams apie tai, kas galima ir ko ne, tai jau tabu. Tėvai vystymosi temas palieka mokykloms, bet ten nesugeba, nenori ar negali tinkamai paaiškinti kas kokiam amžiaus tarpsnyje yra svarbu. Gėda.


Skaistumas jau nėra vertybė, o tik išsigimimas, kurio kuo skubiau siekiama atsikratyti. Mokyklos psichologams baugu, nes nepilnamečių neštumas tampa mokyklos norma."Nei tu pirma, nei paskutinė"sako mokyklos direkcija. Kyla klausimas, ką darot kad ji būtų paskutinė? Nieko. Grįžkime prie anksčiau minėto pavyzdžio. Su vaikišku
veideliu tėvelis tapo tiek populiarus, kad dėl interviu su juo kariauja didžiausios redakcijos. Kalbama kiek savo biografija jis uždirbs. Ar tai tolerancija ar motyvacija kitiems vaikams? Juk tokio elgesio rezultatas-vaikai augina vaikus, vaikai tuokiasi ir vaikai skiriasi.
Sukurkime geresnę ateitį savo vaikams ir pradėkime su jais kalbėt jau šiandien,

4 komentarai:

  1. lenkiskai skaitantiems ir suprantantiems siulau paziureti http://kurierwilenski.lt/index.php?subaction=showfull&id=1233922457&archive=&start_from=&ucat=2&ktgr=2
    be to idomus straipsnis:
    www.alfa.lt/straipsnis/10259427/?Jaunajam.teciui..13.metu=2009-02-13_13-39

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ale niezle wywolalas komentarze tym artykulem Ewo, gratuluje:)i pozdrawiam z Poznania. Kasia Z.:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. kada lietuvoj buvo destomas "pasiruošimas šeimyniniam gyvenimui"?

    AtsakytiPanaikinti
  4. pradžioje straipsnio buvo paminėta, kad nepamenama, kokioje valstybėje tai buvo, tai galiu padėti ir pasakyti, kad tai buvo D.Britanijoje (Anglijoje). ;)

    AtsakytiPanaikinti