2008-11-28

I tekstas - Terorizmas

Kaip kovoti prieš terorizmą? Nes jis ne taip, kaip kiti nusikaltimai, kuriuos galime numatyti žemelapio pagalba ir kovoti su paprastomis priemonemis.
Gali atsitikti bet kada, bet kur. Atostogose Mumbajuje, atostogose Turkijoje, Čilėje, Egipte, arba važiuojant į darbą ar grįžtant namo.
Ir ką galime padaryti? Nerandu aš atsakymų.
Sukurti priemones, kad jie galėtų būti išklausyti? To neužtenka, nes dauguma teroristų nori būtent peržengti demokratijos priemonių biurokratiją ir galimą neigiamą savo pretenzijos svarstymą.

Tačiau mes galime vieną dalyką pastebėti. Terorizmas yra tas pagrindinis dalykas, kuris atnešė temą “pasaulinis suvienijimas” iš utopinių mąstytojų rato į politikos kalbas ir derybas.

Po to kai atsirado atominė bomba ir ekonomikos globalizacija, karas prarado prasmę, nebėra labai didelio individualinio pavojaus dėl kaiministinės šalies, nes visos šalys yra kaip dideliame tinkle ir viena priklauso nuo kitos arba kaip šaltinis arba gavėja produktų, resursų, ir už tai kad didelės proporcijos karas būtų susinaikinimas.
Tikras pavojus, kuris dabar yra, yra bendras pavojus visoms šalims: Gamtos problemos ir terorizmas.
Skubiai reikia pamiršti nesutarimus ir egoismą, nes tik bendradarbiavimas tarp visų gali efektiviai kovoti prieš šias problemas,

3 komentarai:

  1. zinai ta posaki: "gerais norais pragaras gristas!"?
    manau, terorizmo saknys yra daug giliau ir tai nera tik nesutarimai. imant artimuosius rytus, jie nori patys tvarkytis, o amerika savo kisimusi nori uztikrinti demokratija. ...lyg ir nieko blogo nei viena, nei kita puse nenori, bet iseina visai atvirksciai. to pasekmes - desimtys tukstanciu mirusiu, o taikos kaip nesimato taip nesimato.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Francis Fukuyama savo veikale "Civilizacijų susidūrimas" pabrėžė, jog visų mūs laukia "civilizacijų susidūrimas", visu pirma buvo kalbama apie Rytų-Vakarų dimenisiją. Dar anksčiau prognozavo tai Zbignievas Bzežinskis, buvęs JAV prezidento Cartero patarėjas.
    Kiekviena šalis apibrėžia savuosius nacionalinius interesus, siekia bendradarbiauti su kitomis šalimis, tikintis, jog bendradabiaujant galima lengviau pasiekti nacionalinius interesus. Žiauriu tai ar ne, bet kiekviena šalis bendradarbiaujant siekia tiktai vieno - naudos, tikintis, jog tarpusavyje sąveikaujant galima "pasipelnyti".
    Terorizmas, terminas keliantis mums blogus jausmus. Dažnai klausiame, kodėl teroristai žudo nekaltus žmones, dažniausiai civilius? Matyt įrodyti ne tiek sau, o didžiosioms pasaulio supervalstybėms (visų pirma JAV), jog su Rytų pasauliu reikia skaitytis, jog prievarta nieko neįveiksi(pvz.: Irako pavyzdys). Gal tiesiog JAV turetų pasimokyti iš buvusios Sovietų Sąjungos žlugusių planų (10 m. trukantis karas)užkariauti Afganistaną. Kariniai konfliktai, įžeidžiantys politikų, valstybės vadovų pasisakymai neišspręs vis didėjančios XXI a. problemos - terorizmo. Ka tuomet daryti? Čia jau palieku atvirą klausimą tolimesnei diskusijai:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. kalbant apie terorizma reiktu pakalbeti ir apie samokslo teorijas - filmas zeitgeist parodo zodzio terorizmas uzsleptas reiksmes.
    o ir apie 'pasaulio suvienijima' kalba. tik taipogi is kitos perspektyvos - globalizacija vedanti i didziuju vakaru galvu plana 'viena valdzia', kada toji valdzia bus igaliota valdyti visa pasauli ir turedami teise 'sutvarkyti visus nesklandumus' padarys pasaulyje tvarka. ultimate order. beveik kaip matricoj

    AtsakytiPanaikinti