2009-01-29

Sėkla - Nelsonas Mandela,


Nelsonas Mandela

"Stiprus yra ne tas, kuris nebijo, o tas, kuris įveikia baimę"

Per pratiškai visą XX amž. Pietų Afrikoj buvo vykdyta rasinės segregacijos politika - apartheidas(apatheid). Visose gyvenimo sferose buvo atskirimas tarp juodaodžių ir baltaodžių, kai juodaodžiai pratiškai netūrėdavo teisių, tik pareigų.

Nelson Rolihlahla Mandela, gimęs 1918, buvo vienas iš svarbiausių asmenybių, kuris kovojo už lygybę. Po to, kai organizavo daug protestų ir aiškiai tapo juodaodžių lyderiu kovoje prieš apartheidą, buvo įkalintas ir sedėjo kalejime beveik 30 metų. Buvo išleistas į laisvę tik kai apartheidas baigės 1990 dėl tarptautinių spaudimų ir vidinės įtampos.

Buvo pirmasis demokratiškai išrinktas Pietų Afrikos Respublikos prezidentas.

Kai baigės apartheidas stebuklas įvyko Pietų Afrikoje. Nes juodaodžiai buvo daugiau nei 80% iš 45 milionų tos šalies gyventojų. Jie galėjo kėrštis už tiek daug metų sunkaus gyvenimo baltaodžių režime, o tai neįvyko daug dėl Nelsono Mandelos pastangų.

Jis sedėjo kalejime beveik 30 m., o išėjo į laisvę kalbėdamas apie susitaikinimą, apie galimybę draugystei visų gyventojų, apbreždamas, kad Pietų Afrikai nereikia daugiau kraujo, o taikos, kad drauge kiltų šalį.

1993 m. Nelsonas Mandela apdovanotas Nobelio (taikos) premija,


Vladas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą