2009-10-22

Ar įmanoma nebūti centre?

Rašo Frank Van den Berg (Olandija)
Galime žiūrėti į mūsų Istoriją ir pastebėti, kad žmogus yra visada linkęs turėti tokią viziją apie pasaulį, kurioje jis yra centre.
Mikalojus Kopernikas buvo tas, kuris paneigė sukurtą teoriją, kad Žemė yra Visatos centre. Po to klydome pritaikydami darvinizmą tokiu būdu, kad baltaodžiai būtų pranašesni, pateisindami vadovavimus prieš kitas tautas.

Toks polinkis turėti tokią pasaulėžiūrą, kurioje “pirmasis asmuo” ar ta grupe, kuriai asmuo priklauso, turi pagrindinį vaidmenį, turėtų mus pažadinti. Su tokiu mentalitetu kuriame ir valdome pasaulį, ir už tai keliu klausimą - ar nebūtų geriau nenorėti viska valdyti? Žinau, kad šiais laikais jei nelaikysime visko vairo, galime likti be duonos, užtai čia ne variantas. Kitas variantas būtų pakeisti mūsų mąstymą. Po to, kai paneigėme egocentrizmą, etnocentrizmą ir egocentrizmą, galbūt galėtume taip pat paneigti antropocentrizmą.
Čia, Olandijoje, jau turime gyvūnų partija, kuri siūlo šią pasaulėžiūrą. (Dėl įdomumo, čia jos svetainė: www.partyfortheanimals.nl ). Galvoju, kad yra geras žingsnis, tačiau nelaimė yra tokia, kad ši partija turi tik vieną vienintelę temą – gyvūnų teisės ir gamtos apsauga. Ir štai vėl prieiname prie to paties – skirti save, savo grupę ar nuomonę į centrą,

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą