2009-12-18

Sėkla - Food not bombs (Maistas, ne bombos)

Rašo Dorota Skočik (Ispanija/Lenkija/Lietuva)

Judėjimas "Food not bombs" (sutrumpinimas FnB) , t. y. "Maistas, ne bombos" buvo pradėtas 1980-aisiais, Kembridže, Masačiusetse, jo idėja greitai pasklido po pasaulį ir iki šiandien vyksta akcijos daugeliuoje Vakarų Amerikos ir Europos šalyse.

Įvairiuose miestuose karta per mėnesį, kartą per savaitę arba dar dažniau susirenka jaunų žmonių grupelė, kuri pirmiausia surenka maistą. Jeigu tai įmanoma, maistas nėra perkamas, tik surenkamas iš pardavėjų norinčių paremti akciją. Dažniausiai gaminamas maistas yra vegetariškas arba veganiškas, nes tai sutampa su daugelio akcijos dalyvių pažiūromis. Vėliau maistas yra dalinamas gatvėje, arba kokiame skverelyje, ar dar kurnors, maistas yra dalinamas nemokamai. Akcijos metu būna dalinami lapeliai su judėjimo aprašymu, prikabinami plakatai, imformuojama apie akciją per garsiakalbį ir panašiai.

Pirmiausia, reikia pabrėžti, kad judėjimo tikslas nėra vien kova su badu ir pagalba vargšams, nors tai irgi labai svarbi jo dalis. Judėjimo įkūrėjai norėjo pasipriešinti savo šalies politikai ir valdžiai, kuri skiria milžiniškas sumas ginklams, kariuomenei ir karui, bet pamiršta apie pagrindinius žmonių poreikius, apie vargšus ir alkstančius žmones. „Maistas, ne bombos“ akcija suburia žmones kurie nori aktyviai ( nors be kovos) pareikšti savo nepasitenkinimą dėl savo šalies ir viso pasaulio karo rėmimo politikos.

Judėjimas turi simbolinę reikšmę. Kadangi maistas akcijai nėra perkamas, tik surenkamas, norima parodyti, kad bado problėma nėra maisto stygius, tik valdžios pasyvumas ir nenoras kažką keisti.


Šiuo metu dažnai dalyvauju „Food not bombs“ akcijoje Poznanės mieste, Lenkijoje. Kiekvieną šeštadienį yra surenkamos daržovės, o sekmadienį nuo 13.00 val. yra gaminame kažkokį patiekalą skvoto „Rozbrat“ virtuvėje. 17.00 maistas keliauja prie geležinkelio stoties, kur yra išdalinamas vargšams ar šiaip alkaniems. Žiemą pavalgyti ateina apie 60 žmonių, kai atšyla orai-truputį mažiau. Maisto gaminti ateina ir moksleiviai, ir studentai, ir vyresni žmonės. Kaikurie iš jų prisijungia dėl ideologinių priežasčių, o kiti tiesiog jaučia malonumą galėdami paaukoti dalį savo laiko ir pastangų padedami vargšams.


Lietuvoje pirmoji „Maistas, ne bombos“ akcija buvo surengta Kaune 2007 metų vasario 11 dieną, o Vilniuje tų pačių metų kovo menesį. Vilniuje akcija yra tesiama iki šiol, kiekvieno mėnesio paskutinį šeštadienį Reformatų skvere. Tiesa, Lietuvoje nėra lengva gauti maistą neperkant jo, tačiau ši akcija yra pas mus labai reikalinga. Nors Lietuvos ekonominė padėtis nera geriausia, tačiau valdžia vis tiek skiria nemažas sumas kariuomenei bei siunčia savo kareivius į karus tariamai „kovai su terorizmu“.

Čia galima paskaityti ir prisijungti prie „Maistas, ne bombos“ akcijos Vilniuje:

http://www.anarchija.lt/index.php/biblioteka/22-juodrastis-nr-1/4573-ugne-food-not-bombs-vilnius-.html


Apie FnB galima paskaityti taip pat vikipedijoje:

http://lt.wikipedia.org/wiki/Food_Not_Bombs


Tarptautinis judėjimo puslapis randasi čia:

http://foodnotbombs.net


Pirmoje nuotraukoje: tarptautinis ( neoficialus, bet turbūt populiariausias) FnB logotipas


Antroje nuotraukoje: daliname maistą prie stoties Poznanėje


Trečioje nuotraukoje: FnB Vilniuje

1 komentaras:

  1. P.s.- tik siaip, kad zinotute - pati Dorota yra antroje nuotraukoje dalindama maista, su kepure :)

    AtsakytiPanaikinti