2009-01-14

Sėkla - Sérgio Vieira de Mello










Sérgio Vieira de Mello

Gimęs 1948 m. Rio de Žaneire, Brazilijoje, jis žuvo 2003 m. Bagdade, Irake, per teroro aktą Jungtinių Tautų Organizacijos pastate. Pats vadindavo save pasauliu piliečiu, sakydavo, kad yra tik viena vienintelė civilizacija – Žmonijos civilizacija.

Dirbo 34 metus kaip diplomatas JTO. Buvo sunkiausių konfliktų vietose savo laiko, nes norėjo padėti žmonems, kurie gyveno ten, kur buvo sunaikinta del karų ar didelio smurto. Dirbu taikos misiose, pavyzdžiui - Bangladeše, Sudane, Kipre, Mozambike, Peruje, Libane, Kambodžoje, Didieji Ezeruose(Afrika), Kosove, Rytų Timore, Irake... visur budamas svarbiausias, ar vienas iš svarbiausių asmenių, JTO pagalbose. Kambodžoje, nepaklusdamas protokolo, bandė kalbėti su visomis konflikto pusemis. Buvo pirmas diplomatas kalbėti su partizanų grupės “Raudonieji khmerai“ lideriais, kuri vadovavo Kambodžoje nuo 1975 iki 1979, ir buvo atsakinga už beveik du milionus aukų. Pagal jį, dialogas yra efektviausias budas spresti problemas.

Buvo labai talentingas su biurokratijomis, ir daug stengėsi pakeisti blogus J.T. mechanismus.
Jungtiniu Tautų koridoriuose ir auditorijose gaudavo visada labai daug pagarbos nuo svarbiausių Organizacijos asmenių iki pačių paprastesnių jos darbuotojų. Jam visada pavykdavo parodyti žmogiskoji šilumą, šypseną, nepaisant savo aukščiausio diplomato ir derybininko lygio.

Visur buvo kalbama, kad jis vėliau ar ankščiau užimtų Jungtinių Tautų generealinio sekretoriaus postą jei būtų gyvas.
Bet jis dar gyvas visiems, kurie asmeniškai susipažino su juo, ir tiems, kurie žino apie jo istorija,

P.s.: Angliškai, šitame JTO puslapyje http://www.unhchr.ch/html/hchr/cv.htm, galima truputį daugiau apie jį,
Vladas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą