2009-03-07

KABLELIAI - Vaikai augina vaikus

Rašo Kristina Survilaitė, Lietuva

Evos straipsnis privertė mane susimąstyti.

Jau įprastas reiškinys tapo žurnalų antraštės, skelbiančios apie paauglių nėštumą. Vieną kartą pavarčiau paauglėms skirtą žurnalą „panelė“. Ten mergaitė 14 ar 15 metų, tiksliai nepamenu, dalijosi savo patirtimi. Ji labai atvirai kalbėjo apie savo lytinius santykius, iki smulkmenų juos aprašė. Žinoma, tapo nėščia, jos vaikinas ją vedė, bet man ši istorija kažkodėl nepasirodė panaši į pasaką.


Kiek pamenu, mano sesers draugė pagimdė būdama 17 metų (jos dukrai dabar 19 metų), pusbrolio draugė – 16 metų (jos dukrai dabar 15 metų), todėl ši problema mūsų visuomenėje gyvuoja jau labai seniai. Kažkodėl esam kuklūs, ir raustam, kai reikia su vaikais kalbėti apie lytinį švietimą, bet kai sužinom, kad vaikas laukiasi, prasideda isterija, ašaros ir kaltinimas visų aplinkinių, tik ne savęs.


Internetu naudojasi didžioji dauguma paauglių, bet nežino, nuo ko moteris pastoja, siunčia laiškus į žurnalus, klausdamos, ar nepastos nuo bučinio ar oralinio sekso. Tai tik parodo, kad lytinis švietimas Lietuvoje yra skurdus.


Kartą teko matyti A.Čekuolio laidą apie lytinį švietimą Olandijoje. Ten visiškai atvirai kalbama apie lytinius santykius ir šeimos planavimą nuo labai ankstyvo amžiaus, todėl šeimos yra tvirtos, skyrybų skaičius labai mažas ir vaikų susilaukia suaugę žmonės.


Jei vietoj straipsnių, kuriuose aprašomi paauglių nėštumai, atsirastų straipsniai, skelbiantys iš kur atsiranda vaikai, kaip reikia apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo, kokia atsakomybė yra auginti vaiką, tai nereikėtų 32 m. moters sveikinti (arba užjausti) tapus močiute,

____________

Rašo N'cok Lama, Bisau Gvinėja/Portugalija

Taip, mano miela drauge Eva, sutinku visiškai su Tavimi.

Mano praeitos savaites tekstas "statulų visuomenė" norėjau būtent šaukti visą atsakomybę mums visiems, jei nieko nedarome. Čia kalbant apie vaikus – jei tėvai netūri laiko savo vaikams – kunigai ir mokytojai irgi netūrės.


Tėvai išeina į gatves sakydami, kad mano vaikas neturi knygų, mano vaikas neturi kompiuterio, bet gal tas vaikas tik laukia demėsio.

Tai kai kunigas kalba, visi sako, kad tos kalbos jau vargina. Mokytojas bando vieną, dvi, tris kartus ir tenka pasiduoti, nes jis netiki pinigų, o Edu-care – bandyti ištraukti kažką iš kiekvieno vaiko, kviesdamas į brendimą.


Mums reikia tikrai kažką padaryti, nebijoti kalbėti, kalbėti apie viską. Mums reikia mokyti vaikus, kad seksas ne žaidimas, o rimtas dalykas, iš kur galima atsirasti naujas žmogus, kuris staigai reikalaus, kad pasidalintų savo žaisliukus,

____________

Rašo Vladas Bartochevis, Brazilija/Lietuva

Visada buvau įsitikinęs, kad visuomenė negali palikti tik tėvų rankose vertybių teikimą, nes šitaip galime tik laukti, kad tėvai tūrėtų pakankamai samoningumą ir sažiningumą auklėti savo vaikus. Tačiau matome, kad daugelyje šeimų meilė ir pagarba yra reti dalykai.

Visada buvau įsitikinęs, kad mokyklos turi ne tik mokyti suskaičiavimus ir teorijas, bet ir parodyti gyvenimo kelius ir pavojus.


Daugelis bijo, kad toks dalykas mokykloje kaip “Moralės mokymas“ galėtų tapti valstybės priemone formatuoti žmonių asmenybes. Tai gali būti, bet už tai visuomenei reikia atdžiai žiūrėti, kad tikslai būtų mintys iir širdys laisvos, jautrios ir atsakingos.


Pavyzdžiui, aš nebūčiau už mokyklą, kuri tūrėtų tik katalikų ar tik budistų mokymo. Tačiau pritarčiau visiškai tą mokyklą, kuri bandytų neutraliai pateikti žinias apie visas religijas.


Čia tik minėjau religiją pavyzdžiui. Aš su tuo noriu pasakyti, kad mokykla neturi parodyti vieną kelią, bet pateikti pakankamai samoningumą, kad būtų įmanomą pasirinkti. Nes tik samoningas žmogus gali iš tikrujų būti laisvas, nes gali iš tikrujų atsakyti už savo veiksmus,

1 komentaras:

  1. Vladai,as tau pritariu. is tikruju, juk pirmieji mokymai apie gyvenima ir turi vykti mokykloje, nes i tevus vaikai ziuri kaip i kitaip auklejancius asmenis, o mokykla, kuri uzima ypac didele vieta zmoniu gyvenime turi padeti vaikams padeti formuoti savo pasauleziura, nesvarbu ar per skaiciavimus, teorijas,ar religijas, bet tai turi vykti mokyklose. is mokyklos turime maximaliai suvokti, koks is tikruju yra reikalingas gyvenimas ir vis del to apskritai,kam tas gyvenimas is tikruju yra duotas...

    AtsakytiPanaikinti