2010-03-04

Moterų diena - svarstymai

Moterų diena – yra labiau proga sėsti ir žvelgti į padėtį, mąstyti apie pasiekimus ir pralaimejimus. Juk gauti rožę ir gražų žodį turėtų būti įprastas kasdieninis ritualas

Moterų teisė balsuoti, teisė nepakeisti pavardės po santuokos vyrų naudai, teisė nenešioti burkos, teisė dirbti ir būti atlygintos ir vertintos vienodai kaip vyrai – yra dar nemažai vietų pasaulyje, kur šios teisės yra sunkiai įgyvendintos. Bet labai džiaugu pastebėti, kad tų teisių įsitvirtinimai eina drauge su visuomenės išsivystimo lygiu. Kuo visuomenė yra pažangesnė ir kulturingesnė, tuo labiau tos teisės yra savaime suprantamas dalykas.



Bet pasiektos tos būtinos ir akvaizdžios teisės, dar ne viskas, kaip John Lennon gerai priminė dainoje Woman is the Nigger of the World, (laisvas vertimas komentaruose), prieš daugiau nei 30 m. parašyta, bet dar aktuali. Tūkstančiai moterų miršta kiekvienais metais dėl nervinės anoreksijos. Milijonai moterų lanko sportų klubus, bet sveikata dažnai ne pirma priežastis. Milijonai moterų krenta į depresiją dėl gražiausių batų ar suknelių, arba dėl didelės nosies arba mažos krūtinės. Milijonai moterų kiekvienais metais guli chirurgijos kabinete ne dėl sveikatos problemos, bet dėl “idealaus” grožio. Kai visa tai daro dėl savęs, dėl savo pačios akių, kai pati žiūrės į veidrodį – tai puiku. Bet kai daro dėl kitų akių, kai daro dėl kažkieno idealo, dėl pripažinimo, dėl vyrų dėmesio - tai čia yra liūdnas susimenkinimas. Įsikovoja teisę būti teisiškai lygiavertės, bet toliau pačios leidžiasi į vergovę.

Dar kita problema, kurią dažnai galime pastebėti - susipainiojimas. Padėti apsivilkti paltą, atidaryti mašinos duris, padėti panešti maišą, t.t. - visa tai nyksta ne tik dėl vyrų, kurie pamiršo tų dalykų prasmę, bet ir dėl moterų, kurios mano, kad šių dalykų esmė susiejasi su savarankiškumo klausimu... Vyrai, kurie bando būti kaip seni džentlemenai rizikuoja išgirsti tokį atsakimą - “aš pati galiu”. Bet kai vyras nori padėti panešti maišą, kai yra pakeliu, arba siūlo saugoti moterį savo paltu, kai lyja, neprieštarauja, kad ji pati tuo galėtu pasirūpinti, ir dar geriau... ir kad ji gali geriau atlikti tą ar kitą darbą, greičiau įlipti ant to ar kito kalno, t.t.
Tos pagalbos neturi būti suprastos kaip būtinumas - nevisada veiksmas turi būti dėl būtinumo... kartais gali būti dėl dėl nebutino rūpesčio, nebūtino grožio...bet gyvenimas be tų nebūtinumų tampa pilkas.

Moterys turi ginti savo lygiavertiškumo teises, turi būti atidžios dėl savo tikrosios laisvės, bet ir būti atvyros priimti tai, kas gali daryti jas ir vyrus pasijausti svarbais ir vertingais,

Vladas Bartochevis

3 komentarai:

  1. Moteris yra pasaulio juodukas(nigger)
    Taip, ji yra, galvok apie tai
    Moteris yra pasaulio juodukas
    Galvok apie tai... daryk ką dėl to

    Mes priverčiame jas nusipiešti veidus ir šokti
    Jeigu ji nenori būti mūsų vergė sakome, kad nemyli mūsų
    Jeigu ji yra tikra, mes sakome, kad ji bando būti vyru
    Žemindami ją, apsimetame, kad ji yra aukščiau mūsų

    Moteris yra pasaulio juodukas, taip ji yra
    Jeigu netiki manimi, pažiūrėk į tą, kuri yra šalia
    Moteris yra pasaulio juodukas
    Geriau šaukti apie tai (geriau netylėti apie tai)

    Mes priverčiame jas gimdyti ir auginti mūsų vaikus
    Ir paskui paliekame dėl to, kad ji tapo sena stora mama-višta
    Sakome, kad ji visada turi būti namie
    Tada skundžiamės, kad ji yra per daug asociali, kad galėtų būti mūsų draugė

    Moteris yra pasaulio vergas, taip, ji yra
    Jeigu tu netiki, pažiūrėk į tą, kuri yra šalia
    Moteris yra vergų vergas, taip

    Mes ją įžeidžiame kasdien televizijoje
    Ir stebimės kodėl joms trūksta drąsos ir pasitikėjimo
    Kol jos jaunos, neleidžiame būti laisvoms
    Kai sakome nebūti tokioms protingoms, kaltiname, kad yra kvailos

    Moteris yra pasaulio vergas, taip, ji yra
    Jeigu tu netiki, pažiūrėk į tą, kuri yra šalia
    Moteris yra vergų vergas, taip
    Jei netiki tuo, geriau šauk apie tai

    Mes priverčiame jas nusipiešti veidus ir šokti
    Mes priverčiame jas nusipiešti veidus ir šokti
    Mes priverčiame jas nusipiešti veidus ir šokti

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia pats John Lennon su Yoko Ono kalba apie dainą ir paskui ją atlieka: http://www.youtube.com/watch?v=S5lMxWWK218&feature=related

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man lb patiko sis isverstas dainos tekstas :). Sakyciau jis papildo si tekstuka esanti auksciau. J. Lenono visada zodziai buvo taiklus apie vyraujancias problemas.

    AtsakytiPanaikinti